Produkt dnia
Tivo Specjał królika 1kg
Tivo Specjał królika 1kg
37,50 zł 33,90 zł
Versele Laga Cuni Complete Adult 8kg
Versele Laga Cuni Complete Adult 8kg
160,00 zł
szt.
Versele Laga Cuni Complete Adult 500g + 150g Gratis!
Versele Laga Cuni Complete Adult 500g + 150g Gratis!
16,90 zł
Zuzala Sianko tymotkowe 500g
Zuzala Sianko tymotkowe 500g
15,00 zł
Tivo Sianko dla Niejadków 500g
Tivo Sianko dla Niejadków 500g
18,00 zł
szt.
Tivo Lipa 100g
Tivo Lipa 100g
6,00 zł
szt.
Tivo Babka lancetowata 600g
Tivo Babka lancetowata 600g
21,00 zł 19,00 zł
Tivo Mniszek lekarski 600g
Tivo Mniszek lekarski 600g
23,00 zł 20,50 zł
szt.
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Producenci

Gatunki herbaty

0

Potocznie mówimy o „gatunkach herbaty”, a tak naprawdę herbata ma tylko jeden gatunek: Camellia sinensis. Rodzaje herbaty, odróżniane kolorystycznie, są wynikiem różnych procesów uszlachetniania liści herbaty chińskiej.

Camellia sinensis to wiecznie zielony krzew o charakterystycznych, lekko wydłużonych ciemnozielonych liściach i drobnych, białych kwiatach przypominających jaśmin. Może przybrać także postać drzewa, dorastającego do 3 m wysokości. Pierwotnie rosła dziko w górach na pograniczu dzisiejszych Chin, Indii i Birmy. Obecnie jest rośliną hodowlaną, głównie w Chinach, Japonii, Indiach, na Sri Lance i w Afryce.

HERBATA CZARNA

Jak powstaje? Proces więdnięcia oraz długa fermentacja, której skutkiem jest bardzo wysoka zawartość teiny.

Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 95°C i parz przez 2 - 3 minuty.

Właściwości wg czasu parzenia:

  • do 3 minut - pobudzające,
  • powyżej 3 minut - odprężające i relaksujące.

Z czym podawać? Świetnie podkreśli charakter dań mięsnych. Jest również doskonałą bazą herbat mrożonych.

HERBATA CZERWONA (PU-ERH)

Jak powstaje? Krótki proces fermentacji oraz kilkuletnie leżakowanie, podczas którego susz powoli dojrzewa, nabierając wyjątkowych właściwości.

Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 96°C i parz 3 - 5 minuty.

Z czym podawać? Idealnie komponuje się z potrawami tłustymi, smażonymi o wyrazistym smaku.

HERBATA BŁĘKITNA (OOLONG, ULUNG)

Jak powstaje? Proces półfermentacji - liście herbaty są na przemian chłodzone i potrząsane, a na końcu jeszcze prażone.

Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 90°C i parz przez 3 - 4 minuty.

Z czym podawać? Oryginalna herbata niebieska o kwiatowym aromacie pasuje do sałatek, owoców morza oraz do serów.

HERBATA ZIELONA

Jak powstaje? Staranny proces przetwarzania. Świeżo zerwane listki są poddawane szybkiemu suszeniu, nie są fermentowane.

Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 75-85°C i parz przez 2 - 3 minuty.

Właściwości wg czasu parzenia:

  • do 3 minut - pobudzające,
  • powyżej 3 minut - odprężające i relaksujące.

Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką – zielona herbata parzona w zbyt wysokiej temperaturze staje się gorzka w smaku.

Z czym podawać? Z odświeżającą i pobudzającą herbatą zieloną zestawiajmy ryby, sałatki i owoce, które równie dobrze komponują się z białymi winami.

HERBATA BIAŁA

Jak powstaje? Najmniej przetworzona ze wszystkich gatunków herbat – dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu wystarczy proces więdnięcia i suszenia liści.

Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 70-85°C i parz przez 7 - 9 minut.

Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką.

Z czym podawać? Biała herbata posiada delikatny smak, dlatego nie należy jej komponować z potrawami o silnym aromacie. Idealnie pasuje do dań z wołowiny i cielęciny, a także prostych przekąsek i lekkich deserów.

Źródło artykułu i zdjęcia: aurile.pl

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl