Potocznie mówimy o „gatunkach herbaty”, a tak naprawdę herbata ma tylko jeden gatunek: Camellia sinensis. Rodzaje herbaty, odróżniane kolorystycznie, są wynikiem różnych procesów uszlachetniania liści herbaty chińskiej.
Camellia sinensis to wiecznie zielony krzew o charakterystycznych, lekko wydłużonych ciemnozielonych liściach i drobnych, białych kwiatach przypominających jaśmin. Może przybrać także postać drzewa, dorastającego do 3 m wysokości. Pierwotnie rosła dziko w górach na pograniczu dzisiejszych Chin, Indii i Birmy. Obecnie jest rośliną hodowlaną, głównie w Chinach, Japonii, Indiach, na Sri Lance i w Afryce.
HERBATA CZARNA
Jak powstaje? Proces więdnięcia oraz długa fermentacja, której skutkiem jest bardzo wysoka zawartość teiny.
Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 95°C i parz przez 2 - 3 minuty.
Właściwości wg czasu parzenia:
- do 3 minut - pobudzające,
- powyżej 3 minut - odprężające i relaksujące.
Z czym podawać? Świetnie podkreśli charakter dań mięsnych. Jest również doskonałą bazą herbat mrożonych.
Jak powstaje? Krótki proces fermentacji oraz kilkuletnie leżakowanie, podczas którego susz powoli dojrzewa, nabierając wyjątkowych właściwości.
Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 96°C i parz 3 - 5 minuty.
Z czym podawać? Idealnie komponuje się z potrawami tłustymi, smażonymi o wyrazistym smaku.
HERBATA BŁĘKITNA (OOLONG, ULUNG)
Jak powstaje? Proces półfermentacji - liście herbaty są na przemian chłodzone i potrząsane, a na końcu jeszcze prażone.
Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 90°C i parz przez 3 - 4 minuty.
Z czym podawać? Oryginalna herbata niebieska o kwiatowym aromacie pasuje do sałatek, owoców morza oraz do serów.
HERBATA ZIELONA
Jak powstaje? Staranny proces przetwarzania. Świeżo zerwane listki są poddawane szybkiemu suszeniu, nie są fermentowane.
Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 75-85°C i parz przez 2 - 3 minuty.
Właściwości wg czasu parzenia:
- do 3 minut - pobudzające,
- powyżej 3 minut - odprężające i relaksujące.
Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką – zielona herbata parzona w zbyt wysokiej temperaturze staje się gorzka w smaku.
Z czym podawać? Z odświeżającą i pobudzającą herbatą zieloną zestawiajmy ryby, sałatki i owoce, które równie dobrze komponują się z białymi winami.
HERBATA BIAŁA
Jak powstaje? Najmniej przetworzona ze wszystkich gatunków herbat – dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu wystarczy proces więdnięcia i suszenia liści.
Jak parzyć? Zalej herbatę wodą o temperaturze około 70-85°C i parz przez 7 - 9 minut.
Lepiej obniżyć temperaturę parzenia niż zastosować zbyt wysoką.
Z czym podawać? Biała herbata posiada delikatny smak, dlatego nie należy jej komponować z potrawami o silnym aromacie. Idealnie pasuje do dań z wołowiny i cielęciny, a także prostych przekąsek i lekkich deserów.
Źródło artykułu i zdjęcia: aurile.pl