
Amarantus jest coraz popularniejszy na rynkach światowych, co za tym idzie rośnie jego udział w żywieniu ludzi. Pojawia się coraz więcej produktów opartych na amarantusie, które przeznaczone są przede wszystkim dla osób z alergią na pszenicę, kukurydzę i inne zboża, a także na rośliny strączkowe, mleko, jaja, orzechy i drożdże..
Do wyrobów tego typu możemy zaliczyć różnego rodzaju chleby, bułeczki, wafle, ciasteczka, precelki, naleśniki, makarony, tortille, puddingi czy imitacje majonezu i masła z orzeszków ziemnych. Skrobia otrzymywana z amarantusa często jest wykorzystywana jako składnik zagęszczaczy żywnościowych, pudrów kosmetycznych, aerozoli hipoalergicznych, krochmali, a nawet folii ulegających biodegradacji.
Szarłat posiada wysoką wartość odżywczą, można go spożywać w formie:
- Nasion - w całości, gotowane lub w formie płatków.
- Popping (dmuchany amarantus) - dodatek do mleka, kefiru, jogurtu, wypieków czy dań gotowych.
Amarantus:
- jest zalecany sportowcom, kobietom w ciąży oraz w okresie połogu, rekonwalescentom, osobom starszym oraz chorym na celiakię.
- wpływa na podwyższenie HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu.
- wywar używany jako środek o działaniu ściągającym, gojącym i aseptycznym.
- stosowany w leczeniu schorzeń tj. zapalenie gardła i zapalenie błony śluzowej żołądka, jak również w przypadku krwotoków.
- wpływa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
O bogactwie tej rośliny świadczą także możliwości jej wykorzystania w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w rolnictwie jako składnik pasz.
Źródło: cbr.edu.pl
Zdjęcie pochodzi z serwisu: depositphotos.com